Vuoden 2022 LVI-asentaja

Vuoden 2022 LVI-asentajaksi valittu Mika Malassu nauttii pitkistä putkivedoista. Digitaalisuus lisääntyy työmailla, mutta LVI:n lainalaisuudet pysyvät samoina.

Tällä hetkellä rakennetaan paljon kouluja. Julkisissa elinkaarihankkeissa maalämmön ja -viileän käyttö on lisääntynyt paljon. Ja hyvästä sisä­ilmasta huolehditaan jo rakennusvaiheessa. Monilla työmailla on käytössä P1-puhtausluokituksen vaatima osastointi. IV-asennukset tehdään osastoidulla alueella, jos on pakko tehdä pölyävää työtä. Työmailla suositaan myös kuiva10-rakennustapaa. Rakenteet halutaan pitää kuivina koko urakan ajan.

Vastuullisuus näkyy myös hanavalinnoissa. Julkisiin kohteisiin tulee itsestään sulkeutuvia automaattihanoja. Paljon asennetaan myös ekohanoja, joissa virtaama on pienempi.

Oman työn jälki palkitsee. Olen pikkutarkka ja haluan tehdä rauhassa kerralla kunnolla. Eniten nautin vesikalustamisesta, sillä työ jää näkyviin. Syynään aina julkisissa tiloissa tehtyjä putkituksia.

Oman työn jälki palkitsee. Olen pikkutarkka ja haluan tehdä rauhassa kerralla kunnolla. Eniten nautin vesikalustamisesta, sillä työ jää näkyviin.

Parasta on kunnon putkivedot. Pitkä hallityömaa, 500 metriä putkituksia, viiden putken matto. Siinä pääsee flowhun. Työ etenee. Ja mitä enemmän ja nopeammin saa tehtyä, sitä enemmän se näkyy myös tilipussissa.

Uusi talotekniikka säästää itsensä nopeasti takaisin

Nykyistä talotekniikkaa voi parantaa säätämällä, mutta uusi tekniikka säästää itsensä nopeasti takaisin. Pumput, siirtimet ja säätöventtiilit kannattaa vaihtaa.

Käytän digitaalisia tietomalleja ja mallinnuksia. Ne helpottavat asennusta. Pystyn niistä hahmottamaan ahtaat paikat, ja miettimään ratkaisua yhdessä IV-asentajan kanssa. Klassisista työtavoista hitsaaminen ja juottaminen toimivat edelleen. Työkalut ovat kehittyneet ja LVI:n lainalaisuudet pätevät yhä.

__
Kuka? LVI-asentaja Mika Malassu, Saipu Oy, Helsingin toimipiste __

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 1/2023

Teksti: Anna-Kaisa Asuja
Kuva: Juho Kuva

Inspiroivaa LVI-sisältöä ammattilaiselle

Asentajan asialla - LVIK

Lähin Onninen Express -myymälä?